Kalite Kontrol ile Kalite Güvence Arasındaki Fark Nedir?

Kalite Kontrol ile Kalite Güvence Arasındaki Fark Nedir?

Kalite kontrol ile kalite güvence terimleri birçok firmada aynı anlamda kullanılsa da, aslında birbirlerini destekleyen iki ayrı oluşumdur. Sonuç olarak her ikisi de yapılan işin sağlığı adına çalışsa da kullandıkları yöntemler birbirinden oldukça farklıdır.

QA QC farki

Kalite Kontrol (QC), bir ürünün üretim aşamasında yapılan fiziksel kontrollerdir.

Kalite Kontrol işlemlerini gerçekleştirmek için yapılan muayene ve testler, imalatçı, üretici, montajcı ya da yüklenici tarafından yapılır. Bu kontroller görsel muayeneler, doküman kontrolü, standartlara uygunluk, şartnameye uygunluğu da kapsar. Kalite kontrol işi icra edeni kalite kontrol birimi ya da kalite kontrol personeli tarafından yapılır.

Kalite Kontrolün amacı ürünün standartlara uygun olduğunun her seferinde onaylanmasıdır. Bu süreçte uygun olmayan ürünler yeniden işlenir ya da ayrılır.

Kalite Güvence (QA), planlı ve sistematik tüm teknik ve yönetimsel işlemleri içine alan, ürün için optimum kalite seviyesini hedefleyen sistemdir.

Bu sistem, personelin yeterliliği, gerekli kaynakların temin edilmesi, malzemenin kontrol sürecinin planlanması, kontrol sisteminin belirlenmesi, uygunsuzlukların tanımlanması, alınacak tedbirler, yönetimin desteği ve bunların dokümante edilerek onaylanması işlemlerini içerir. Kalite Güvence işin sahibi tarafından yönetilir.

Kalite Güvencenin amacı işin tamamını ele alarak yöntemleri belirlemek ve sistem olarak uygun ürün üretilmesini garanti etmektir. Bu şekilde uygun olmayan ürün çıkmasını engellemektir.

Kısaca Kalite Güvence sistem, Kalite Kontrol uygulamadır.

Kalite Kontrol sadece standartlara uygunluğu değerlendirir, Kalite Güvence aynı zamanda müşteri gereksinimlerini karşılamaya ve ürünün mükemmele doğru ilerlemesini sağlar.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.