TSE Tarafından Yayınlanan Yeni Standartlar 17.02.2016

Yazdır

Türk Standartları Enstitüsü'nün son aylarda yaptığı çalışmalar neticesinde birçok standart yenilenmiş ve Türkçe tercümesi yapılmıştır. Gıda, sanayi, askeri, güvenlik gibi birçok konuda yayınlanan standartlardan çelik ve alüminyum yapı malzemeleri ile ilgili olanlar aşağıdadır.

yeni standartlar 17.02.2016

TSE K 506 Arazi tipi güneş enerjisi santralleri için metal konstrüksiyonlar – Yapısal tasarım, üretim, muayene ve deney metotları (Metal constructions for terrain type solar power plants - Structural design, manufacturing, inspection and test methods) Kriteri 15.02.2016 tarihinde Yapı malzemeleri sektörü grubu tarafından hazırlanarak kabul edilmiştir.

Bu kriter, Arazi tipi güneş enerjisi santrallerinde kullanılacak metal konstrüksiyonların yapısal tasarımı, üretimi, muayene ve deney metotlarını kapsar. Konstrüksiyonlarda tamamen çelik, tamamen alüminyum veya alüminyum ve çelik değişken oranlarda kullanılabilir. Ahşap konstrüksiyonlar bu kriterin kapsamında değildir.

TS EN 10025-2 Sıcak haddelenmiş yapı çelikleri - Bölüm 2: Alaşımsız yapı çeliklerinin teknik teslim şartları (Hot rolled products of structural steels - Part 2: Technical delivery conditions for non-alloy structural steels) standardı 01.02.2016 tarihinde tercüme edilerek yeniden yayınlanmıştır.
Bu standart, 77.140.10 Isıl işlem yapılabilir çelikler; 77.140.50 Yassı Çelik Mamüller ve Yarı Mamülleri kapsar.

TS EN 1991-2 Yapılar üzerindeki etkiler - Bölüm 2: Köprülerdeki trafik yükleri (Eurocode 1) (Eurocode 1 - Actions on structures - Part 2: Traffic loads on bridges) standardı 19.01.2016 tarihinde tersüme edilerek TSE tarafından yeniden yayınlanmıştır.

Bu standardda, ilgili olması durumunda dinamik tesirleri, merkezkaç, yavaşlama ve hızlanma etkilerini ve kazara oluşan durumlarda tasarım etkilerini içeren karayolu trafiği, yaya etkileri ve demiryolu trafiği ile ilgili oluşan yükleri (modeller ve temsili değerler) tarif edilmektedir. Bu standardda tarif edilen oluşan yükler, orta ayak, kenar ayak, parapet duvarları, kanat duvarlar ve yan duvarlar vb. ve temellerini içeren yeni köprülerin tasarımında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu standardda verilen yük modelleri ve değerleri, karayolu ve demiryolu hattına bitişik olan istinat duvarlarının tasarımı için kullanılmalıdır. Bu standardda bazı modellerin sadece uygulama şartları tarif edilmiştir. Gömülü yapıların, istinat duvarlarının ve tünellerin tasarımı için, EN 1990 ilâ EN 1999’da verilen hükümlerden farklı hükümler gerekli olabilir. Mümkün olan tamamlayıcı şartlar, Milli Ekte veya münferit proje için tarif edilebilir. Bu standard, EN 1990 (özellikle Ek A2) ve EN 1991 ilâ EN 1999 ile birlikte kullanılacak şekilde tasarlanmıştır.