Kalitesiz Tebeşir Kullanımı Rüzgar Kulesini Devirdi

Kalitesiz Tebeşir Kullanımı Rüzgar Kulesini Devirdi

Geçen hafta yaşanan bir rüzgar enerjisi kulesinin devrilmesi ve köy yollarının kapanması ile sonuçlanan kaza ile ilgili teknik inceleme devam etmekte. Kazanın nedenleri araştırılırken en önemli etken olarak bir kaynak hatası üzerinde duruluyor. Kulenin nominal ömrünü tamamlamasına 15 yıldan fazla bir süre varken yaşanan kaza üretici firmada ve santral sahiplerinde büyük etki uyandırmış durumda.

ruzgar kule kaza

Olay yerine gelen üretici firmada çalışan kalite kontrol personelini anlattığı bir anı üzerine dikkatler kaynak hatalarına yönelmiş durumda.

"İmalatı tamamlanmış bir kule parçasının son kontrolünü yapmaktaydım. Normalde kaynak hatalarını işaretlemek için bir parça tebeşir yeterli olmaktaydı. Ancak bu kulede kaynak hatası fazla olmamasına rağmen henüz kulenin ortalarındayken elimdeki tebeşir bitti. Tebeşirin en ufak bir işaretlemede bile dağılarak parçalanması daha önce gördüğüm bir olay değildi. Bunda bile sahtekarlık yapıyorlar diye düşünmüştüm."

"Hata bulsam da işaretleyemeyeceğim için geri kalan kontrolü yapmanın pek bir manası yoktu. Yine de kalanına hızlıca bir göz geçirdim, gördüğüm birkaç ufak hataya bir şey olmaz diyerek göz yumdum. Tebeşir almak için ambara gitmem gerekiyordu ki o da oldukça uzaktaydı, zaten ambara gitsem de yapacak başka işlerim de olduğundan geri dönmezdim."

Bu olay sadece kontrol sırasında yaşadığım bir durumdan esinlenerek yazılmıştır. Tebeşirin normalden önce bitmesi dışında olay ve fotoğraf gerçek değildir.

Hikayenin bir kısmı gerçek olsa da tabii ki tebeşir bitti diye kontrolden vazgeçmedim. Deneyimli bir kontrolörün her zaman yanında fazladan tebeşiri, kalemi vs. bulunur. Ama elbette ki kulenin geri kalan kısmını kontrol ederken "ya gerçekten tebeşirim kalmasaydı neler olabilirdi" diye düşünmeden edemedim ve bir ihtimali burada paylaştım.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.