EN 15614-1 Standardına Göre Kaynak Konumları

EN 15614-1 Standardına Göre Kaynak Konumları

EN 15614-1 Standardının 8.4.2 Kaynak konumları maddesinde "Herhangi bir konumdaki deney kaynağı (boru veya plâka), ayrı bir kaynak prosedürü deneyi gerektiren PG ve J-L045 haricindeki bütün konumlarda (boru veya plâka) yapılan kaynakları vasıflandırır." Denmektedir.

kaynak pozisyonlari

Yine aynı maddenin ilerleyen bölümlerinde "Ne vurma ne de sertlik şartları belirtilmediğinde, herhangi bir konumdaki kaynak (boru veya plâka) bütün konumlarda (boru veya plâka) yapılan kaynakları vasıflandırır." Yazar.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta sertlik ve vurma şartlarının ne zaman belirtildiğidir. Genel olarak 12 mm kalınlığın altındaki malzemeler için vurma şartı istenmez. Vurma şartının istendiği durumlarda deney sıcaklığı uygulama veya uygulama standardı dikkate alınarak imalâtçı tarafından seçilmeli, ancak ihtiyaç esas metal şartnamesindekinden az olmamalıdır.

Sertlik şartı da standarda göre alt grup 1.1 ve 8, 41'den 48'e kadarki esas metal grupları için istenmez.

Vurma ve/veya sertlik şartları belirtildiğinde, bütün konumların vasıflandırılması için vurma deneyleri en yüksek ısı girdisi konumlarındaki kaynaktan alınmalıdır.

Sadece özel bir konumun vasıflandırılması istenmedikçe, sertlik ve vurma şartlarının her ikisinin de sağlanması için farklı kaynak konumlarındaki 2 deney parçası gerekir. Bütün konumlar için vasıflandırma istendiğinde her iki deney parçası tam olarak gözle muayeneye ve tahribatsız muayeneye tâbi tutulmalıdır.

Ayrıca uygulama standartları aşağıda belirtilen ilâve deneyleri isteyebilir.

- Boyuna kaynak çekme deneyi,
- Saf kaynak metali eğme deneyi,
- Korozyon deneyleri,
- Kimyasal analiz,
- Mikro muayene,
- Delta ferrit muayenesi,
- İstavroz deneyi.

 

Çelik ve alüminyum yapı, kaynaklı imalat, demiryolu araçları, akreditasyon standartları, yönetim sistemleri gibi bir çok alanda danışmanlık, eğitim, denetim, belgelendirme faaliyetleri için...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085...

EN 1090, ISO 3834, EN 15085 ve ilgli standartlarda bakanlık ve kamu kuruluşları personelleri eğitimlerinden, Türkak belgelendirme denetimleri, belgelendirme kuruluşları ve onaylanmış kuruluşlara danışmanlık ve eğitim, ürün ve sistem belgelendirme denetimleri, imalatçı firmalara eğitim ve danışnamlık, bireysel ve kurumsal eğitimlere kadar tüm seviyelerde alanında en tecrübeli ve bilgili hizmet.

DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

Çelik ve alüminyum yapı uygulamaları (EN 1090), kaynaklı imalat (ISO 3834), demiryolu araçları (EN 15085), kaynak mühendisliği uygulamaları (IWE/EWE, PQR, WPS, WPQ...), yönetim sistemleri (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 19011, 31000...), akreditasyon (ISO 17020, ISO 17024, ISO 17065...) gibi üretim sektörünün ihtiyacı olan tüm konularda eğitim ve danışmanlık hizmetleri ile gerekli yönlendirme çalışmaları.

İLKER ERGÜN

Makina ve Kaynak Mühendisi olan İlker Ergün, 2002 yılından beri sektörün öncü kuruluşlarında üretim va kalite departmanlarında görev yapmıştır. 2014 yılında bir onaylanmış kuruluşta komite üyeliği olarak başlayan bireysel hizmetlerine zamanla yenilerini ekleyerek birçok kamu ve özel kuruluş ile derneğe ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunmuştur. Halen bu alanlarda danışmanlık, eğitim, denetim faaliyetlerine devam etmektedir.